Historik

Förbundet har under åren deltagit i och arrangerat ett stort antal utställningar i parker, slott, gallerier i olika delar av landet och utomlands. En del har varit arrangerade och jurybedömda av förbundet och en del har varit enskilda medlemmars initiativ. Syftet är att visa allmänhet och beställare exempel på medlemmarnas arbete samt hur olika miljöer kan berikas av skulptur och annat skulpturalt arbete. Nedan följer ett urval ur förbundets aktiviteter under åren.

Boken Elsie Dahlberg: Skulptur och liv
Boken Elsie Dahlberg: Skulptur och liv

Boken Elsie Dahlberg: Skulptur och liv

I boken Elsie Dahlberg: Skulptur och liv har Helena Andreeff Laurin, Elsies dotter, gett ut Elsies egna inspelade berättelser ur livet. Bland annat finns en episod från Skulptörförbundets bildande med, ett utdrag återges här, med författarens tillstånd:

---

Skulptörförbundets första tid

22 jan 1975 fick jag en kallelse att bilda Skulptörförbundet i Stockholm. Vi, ett trettiotal konstnärer som hörsammat denna inbjudan, samlades på Konstnärshuset i Konstnärsklubbens lokaler. Initiativtagare var skulptörerna Björn Selder, Bernt Helleberg och Torsten Frid. Det var en nödvändig sak att gå samman, att kunna få arbete och få kommunerna runt Sverige, att uppmärksamma skulptur för offentliga platser över allt i lokaler, parker och gator.  Det blev ett livligt sammanträde och vi alla var ense och valde styrelse redan på kvällen: Björn till ordförande, Torsten till vice ordförande, Bernt Helleberg till kassör, Huck Hultgren och Gunnel Friedberg till sekreterare, suppleanter blev Lennart Jonasson och Ernst Nordin. Vi andra blev de första ledamöterna. Björn hade redan förarbetat stadgarna. Med lite ändringar handlade det i huvudsak om att uppsöka kommunerna, Statens konstråd, Bildkonstnärsnämnden och förbund som kunde hjälpa oss att få jobb. I början var vi sammanlagt tjugofem skulptörer, inte fler än att vi kunde göra turnéer runt i landet, att ställa ut i olika lokaler, mest museer och gallerier med stora utrymmen. Det blev utomhusutställningar i Humlegården, Galärvarvet, i Kalmar slottsträdgård och på flera andra platser.  Med dessa stora utställningar blev vi uppmärksammade och fick på detta sätt många uppdrag.

I mitt fall hände det i Kalmar slottspark 1982. Efter att ett sällskap kallad Dryaderna sett Skulptörförbundets utställning där, ringde de och jag fick göra en skulptur ”Vindil” nära Kalmar hamnområde.

Det visade sig ganska snart att det var bra med det här förbundet. De som jobbade mest var Bernt, Björn, Torsten och Gunnel.  Det var ett fint gäng som samarbetade hela tiden med utställningar år ut och år in. Sedan blev vi för många, idag över tvåhundrasextio och kan inte mer turnera tillsammans. Nu bildar vi mindre grupper med initiativ, samlar några som ordnar att vi kan ställa ut. Jag till exempel ordnade en utställning med tolv kollegor invid Västra Flyglarna i Margretelunds slottspark. Pengar saknas alltid att arvodera utställarna. Kommunerna ger ju aldrig till något, de inte själva initierat. Skulptörförbundet är nu ett förnämligt sällskap, fått mycket respekt och utvecklats. Beställare hör av sig och man slipper att tigga. Jobba på som sjutton, sedan ställa ut och viktigt att visa sig så mycket som möjligt. Det är nyttigt för en själv att se ens verk på olika ställen, mera naket än i en rörig ateljé full med grejer och skräp.

1980 så gjorde Björn Selder, Thomas Qvarsebo och jag en turné i Småland, Eksjö, Nässjö, Vetlanda, Tranås och Värnamo. Tack vare förbundet, att skulptörerna träffats och bildade små grupper, så blev det roligt att åka runt så här. Vi togs emot med öppna armar, då vi ställde ut i städerna, på torg, på kanter vid åar, o.s.v. Det blev för det mesta fint och bra. Skulptörförbundet har betytt väldigt mycket för många

En annan gång, en vinter hade Willy Gordon och jag fått möjlighet att ställa ut i ett museum. Vi staplade upp socklar på min Saab Combis takräcke och stuvat skulpturerna in i bilen. Vi åkte i snöglopp, så socklarna mådde väl inte så bra. Men det var roligt, att nu fick vi bra tid att prata om varandras liv, konst och allt. Vi kom fram och stod utanför entrén. Ingen var där och tog emot och mörkt var det där inne. Förvirrade traskade vi runt i snösörjan att hitta en annan ingång och där lyste det. En sekreterare kom och såg undrande ut. Nej, chefen hade åkt på semester och inte meddelat om oss! Hur som helst, så kom vi in och bra utrymme fanns i hallen. Till slut blev det riktigt fint. Men inga inbjudningskort eller annonser var gjorda trots vår tidigare förberedelse. Så här tokigt kan det bli. Det var knappt vi fick någon ursäkt. Ändå måste vi skratta åt alltsammans.

---

Mer info om boken och hur den kan köpas, på Ekström & Garay förlag som gett ut boken:
https://ekstromgaray.se/portfolio/elsie-dahlberg-skulptur-och-liv/

Läs också bokrecensionen i Kulturtidskriften Bo Borg

Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field
Rivningen av Art Test Field

Rivningen av Art Test Field

Rivning ATF

 

Efter drygt ett års utställning på betonglocken var det den 5-6 september 2023 dags för rivning av Art Test Field på stora Alvaret på Öland.

Nu till skillnad från bygget, som fick ske med häst och vagn, så hade vi äntligen fått tillstånd för traktorkörning. Det gjorde det betydligt lättare att både lasta och transportera de tyngsta verken. Och som vid bygget fick vi bra hjälp av bröderna Ronny och Rejne Erixon.

Vi gjorde rivningen och transport av alla verk samt uppstädning av alla skyltar, pilar mm på ett par dagar och de flesta fick också med sig sina skulpturer hem efter dessa två dagar. Många av utställarna var på plats, demonterade och lastade sina verk.

Några få av verken hade inte klarat vintern, vinden och korna men huvudparten var ok.

Vi avslutade första rivningsdagen med en fest och fyrverkeri på Stora Frögåden i närheten av Alvaret.

Foto: Oddbjörn Andersson och utställarna.

 
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet
Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet

Uthuggen & armerad: Skulptörförbundet

Den här utställningen avslutar en rad projekt som vi i Skulptörförbundet producerat med bidrag från Konstrådet som utlystes i samband med det nya andetag som konstnärssamfunden behövde ta under pandemin. Just detta projekt har varit en viktig milstolpe för oss då vi som ett ideellt förbund söker samarbeten med andra förbund inom och i närheten av det konstnärliga fältet. 
Veronica Cornils Berg hade en idé om en utställning med våra äldre medlemmar, födda på 30-talet. Under ett styrelsemöte öppnade Yemisi Wilson, för att låta våra 12 äldre matcha våra 12 yngsta. Vi är ett förbund med en rätt hög medelålder, som i flera andra, så det kändes viktig att visa i handling att våra ledord är viktiga. 
Då vi kom till Konstnärshuset med vår utställningsidé och medhavd budget att tillföra deras blev de intresserade. Sedan Alida Ivanov  och Ashik Zaman blivit de konstnärliga ledarna och curators för huset, har de strävat efter att sammanfoga de yngre och de äldre samt de olika förbund som verkar i huset och som liksom höll sig i vardera rum… det har de lyckats mycket väl med! Vilket flera artiklar i dags/konstpressen vittnat om.
Genom vår medhavda budget kunde även en ljusdesigner, Jonatan Winbo, som curatorerna kände, anlitas vilket gav en extra dimension till utställningen.
17 skulptörer från Skulptörförbundet deltog, utställningen slog rekord i publikantal på vernissagen och en fin artikel skrevs i tidskriften Omkonst. 
För oss i det svenska Skulptörförbundet som till största delen arbetar ideellt och inte har statliga bidrag såsom våra skandinaviska grannar, är samarbeten med andra förbund som i detta fall en viktig erfarenhet och en väg vi vill fortsätta med i framtiden. Att som enskilda skulptörer kunna verka i grupp som producenter efter idéer som utvecklas tillsammans med andra, både med statliga som privata investerare och utställningsplatser är något vi vill fortsätta med i framtiden!
Medverkande skulptörer var: 
Veronica Cornils Berg
Marylyn Gierow Hamilton 
Kersti Biuw
Gunnel Boman
Ida Sillén
Hanns Karlewski 
Tord Tamming
Linda Emily Al-Ghussein 
Fabian Olovson
Emma Tryti
Moa Lönn 
Pontus Ersbacken
Emma Ströde
Stina Velten 
Astrid Gillenius
Backa Carin Ivarsdotter 
Amanuel Abiy 

 

Workshop i Alabaster i Nyköping och Örebro 2023

Workshop i Alabaster i Nyköping och Örebro 2023

Efter förra årets uppskattade workshop i alabaster ville vi upprepa workshopen under år 2022. 

Vi ansökte om medel från Konstrådet som beviljades. 

Den 14 och 15 augusti hade vi workshop i Nyköping. Vi hade ett litet tält som aptitretare på stora torget. Själva workshopen ägde rum utanför Carl Wellander och George Badawi's ateljér. Carl var även projektledare och hade sökt medel från Nyköpings kommun, köpt verktyg, hyrt tält och skött marknadsföring.

George Badawi och Carl var även handledare tillsammans med Kerstin Ahlgren, Yvonne Nimar, Pontus Ersbacken, Stefano Beccari och Yemisi Wilson. 

På eftermiddagen den 15 augusti fortsatte fem av oss till Örebro. Det var ett Biennal-år för Open-Art i Örebro. 

Open-Art bistod med platsen, Järntorget i centrala Örebro samt med tält och verktyg inköpta för workshopen förra året. Platsen var perfekt! Massor av människor i olika åldrar stannade och arbetade passionerat i timmar med alabastern från Spanien under de två dagarna 16-17 augusti. 

 

 

 

Workshop, löpning och guidning
Workshop, löpning och guidning
Workshop, löpning och guidning
Workshop, löpning och guidning
Workshop, löpning och guidning
Workshop, löpning och guidning
Workshop, löpning och guidning
Workshop, löpning och guidning

Workshop, löpning och guidning

Förutom utställningen Art test Field på alvaret på Öland så gjordes några andra arrangemang.

En söndag den 17 juli var det lite olika program vid skulpturutställningen Art Test Field på Alvaret. Ett 30-tal personer hade slutit upp i det fina vädret under 3 timmar.

De spänstiga försedda med vätska och energi, följde med Annika Arnoldsson på en löptur till några av skulpturerna på betonglocken. De flesta sprang med skor men också någon utan.

Andra som vill ta det lite lugnare följde med någon av de två promenaderna till locken som Oddbjörn Andersson arrangerade och fick samtidigt en hel del information varför det ligger stora betonglock på Alvaret.

För de yngsta var det workshop. Under ledning av Erik Wennerstrand och Björn Jäderås gjordes det en mängd olika alster i trä, gips och lera. Det blev fågelholkar, reliefer, bokstäver, klädhängare och en massa andra föremål som man sedan fick konka med hem i cykelkorgar.

En lyckad dag.

Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field
Art Test Field

Art Test Field

På Stora Alvaret på södra Öland ligger att stort antal stora betonglock Ø120 cm utlagda. Oddbjörn Andersson har forskat i deras historia och skrivit en bok om dem. De användes 1950- och 1960-talet för att kalibrera flygkameror.

Vi kom på att dessa lock skulle kunna användas som socklar för skulpturer. 25 av förbundets skulptörer och lika många lock fick bli utställningen Art Test Field. Dessa 25 lock finns utspridda på en yta på hela 2x5 km.

Efter många timmars planerande, bidragansökningar mm var det dags att bygga utställningen. I brist på tillstånd för traktorkördning på Alvaret så blev det häst och vagn för att få ut alla tunga och mindre tunga verk ut på locken.

Till slut den 11 juni 2022 var det dags för invigning med tal, dans och rundturer med häst och vagn. En utställning som kommer att vara fram till augusti 2023.

Höstmöte 2021
Höstmöte 2021
Höstmöte 2021
Höstmöte 2021
Höstmöte 2021
Höstmöte 2021
Höstmöte 2021
Höstmöte 2021

Höstmöte 2021

En vacker och solig oktoberdag träffades vi, knappt 20 medlemmar, till höstmötet på Capellagården på Öland.
Förhoppningsvis lyckades vi skicka ut mötet via nätet även till de som inte kunde fysiskt närvara. 
Capellagården just därför att den ligger ett stenkast från Alvaret där planerna på en utställning på betonglocken närmar sig.
 
Vi började med en tomatsoppa med tillbehör och därefter berättade Emma Rydnér om Södra Ölands odlingslandskap som är ett av Sveriges 15 världsarv. Detta följdes av att Hans Ahlin beskrev Capellagårdens verksamhet och historia. Efter mötesförhandlingarna som följde guidade Oddbjörn Andersson oss ut på Alvaret där vi kollade in locken och omgivningarna. 
Några av oss avslutade kvällen med en after meeting-knytis i ett av boendet i Bläsinge ett par mil nordost om Capellagården. // Björn 
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet
Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet

Skapa i sten - OpenArt Örebro och Skulptörförbundet

OPENART-Örebro och Skulptörförbundet Workshop- Skapa i sten

 

18-19 augusti Henry Allards park

 

 

Mats Lodén kom för ett par år sedan med idén om ett samarbete mellan Open-Art Örebro och Skulptörförbundet: Att hålla i workshops där Örebroarna skulle få pröva på att skapa i olika skulpturala material. 

 

2020 skapades en arbetsgrupp från båda håll, från Skulptörförbundet var vi: 

Mats Lodén, Kerstin Cecilia Ahlgren, Pontus Ersbacken och Yemisi Wilson. 

Vi hade många zoom-möten. 

Flera medlemmar ur förbundet skickade in förslag på flera typer av workshops i olika material, såsom; Lena Kriström i is, Lolo Funck Andersson i granit, Kerstin Cecilia Ahlgren i Alabaster och Yvonne Nimar i lera. 

Open Art Örebro hade en budget från kommunen som var vikt för ”Hemester”. Vi i Skulptörförbundet hade ansökt om Corona bidrag från Kulturrådet. Det var den budget vi hade till förfogande. 

Några förslag föll då budgeten inte räckte till och slutligen beslöts att granitplattor, vilket Örebro redan hade samt Alabaster från Spanien skulle bli de två material vi skulle erbjuda besökarna som ville pröva att skapa i sten. 

Den 17 augusti sommaren 2021 kom således fyra skulptörer från Skulptörförbundet: Yvonne Nimar, Pontus Ersbacken, Kerstin Cecilia Ahlgren och Yemisi Wilson till Örebro. De fick varsitt rum på Elite Hotell som ligger mycket centralt och med utsikt över Henry Allards park där workshoppen skulle äga rum. 

Morgonen därpå kl 09 träffades skulptörerna och Emilie Crona och Johan… från OpenArt i parken och installerade lastpallar och verktyg, bord och OpenArts tre stora tält. Skulptörerna hade med sig några skulpturer som ställdes upp för att visa deltagare och förbipasserande hur skulptur i sten kan se ut. 

Workshopen pågick mellan 11-16 under onsdagen och torsdagen den 18 och 19 augusti. Tack vare den centrala platsen kom mycket folk förbi helt spontant. Några av skulptörerna stod och högg passionerat i alabaster och det skapade nyfikenhet. Några deltagare hade föranmält sig och kom munderade med egna skyddsglasögon, hörselkåpor och handskar. 

Vi förfogade över en gammal mycket vacker lokal som tidigare var en bank tvärs över gatan. Där hade vi lådan med 400 kilo mindre bitar av alabaster från Spanien. Deltagarna fick först välja den bit de ville använda. 

Workshopen blev mycket uppskattad och vi hade fullt hela tiden. Där satt mor och farföräldrar med mindre barn vid borden och filade på sina stenar, där stod äldre män och högg sina skulpturer under flera timmar, hela familjer arbetade tillsammans, några konststuderande kom förbi och arbetade. Flera deltagare kom och arbetade med sin sten under båda dagarna. En mamma satt djupt koncentrerad och filade på sitt verk medan hon med ena foten vaggade vagnen där hennes yngsta låg och vilade, hennes andra barn satt vid samma bord och filade på sin skulptur. Det var mycket gemytligt, samtal och gemenskap uppstod under arbetets gång. En naturlig dynamik uppstod mellan oss skulptörer, ibland stod ett par av oss och högg, vilket påkallade uppmärksamheten från de som gick förbi, medan vi arbetade pratade vi och visade varandra. De var alltid någon av oss som lade märke till den som närmade sig, någon av oss kom fram, berättade om vad personen kunde göra och visade den lådan med alabaster stenar som personen fick välja sin bit ur. Många blev positivt överraskade, många hade egna historier att berätta om objekt de sett i detta material. 

Samarbetet med Emelie, Johan och Sofia från Openart var också helt fantastisk! Vi öppnade, roddade, drog fram lastpallar, tält, bord och stolar, verktyg, kaffe, te, vatten och kakor. Allt skedde som i en dans. SVT kom och intervjuade våra deltagare under dag två. 

I det stora hela vart det mycket lyckat och vi vill alla göra om detta nästa år! Vi tänker oss en ny workshop i Alabaster på samma plats, i Henry Allards park men vi vill också utvidga genom att kunna erbjuda en workshop i den lokala marmorn, Ekebergs marmor som OpenArt redan har en ansenlig mängd mindre bitar av. Workshopen i marmor skulle äga rum vid OpenArts studio och föranmälan av vuxna är att föredra då det är ett hårdare material som kräver tyngre instrument. 

 

 

 

 

Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år
Åland Mariehamn 100 år

Åland Mariehamn 100 år

På "Form i Mariehamn" under sommarhalvåret 2021 visade 17 inbjudna konstnärer från Finland och Sverige skulpturer i centrala Mariehamn på Åland för att fira Mariehamns 100 års jubileum.

Deltagande konstnärer var Pia Hedström, Mats Lodén,  Monica Gora, Torbjörn Forsberg , Ann Ahlbom Sundqvist, Torbjörn Berg, Eva Gottfridsson, Ulrika Kjeldsen, Zygeda Johansson Jurgutyte, Christine Candolin,  Yasushi Koyama, Tarja Malinen, Marjukka Korhonen,  Anssi Pulkkinen & Taneli Rautiainen, Auli Korhonen,  Kaisu Koivisto.
 
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott
Skulptur på Ekebyhovs slott

Skulptur på Ekebyhovs slott

Skulptur på Ekebyhovs slott

Veronica Cornils Berg, skulptör och Ekeröbo ville organisera en utställning i Ekebyhovs slotts park och galleri, det var även Ekerö Kommuns 50 års jubileum. Tillsammans med Yemisi Wilson som ingick i Skulptörföbundets utställningsgrupp blev det upptakten till många möten, dels på Ekebyhov, dels hos kommunen i Ekerö och även hemma hos Veronica på Ekerö. Det blev 12 skulptörer som ställde ut i parken och galleriet inomhus. Med ett bidrag från Kulturrådet samt Ekerö kommun finansierades projekt. Utställningen invigdes den 5 juni till musik både i parken samt inne i slottet. 

Utställningen blev mycket fin. 

 

 

Skulptur på Ekebyhovs slott.
Skulptur på Ekebyhovs slott.
Skulptur på Ekebyhovs slott.
Skulptur på Ekebyhovs slott.

Skulptur på Ekebyhovs slott.

Skulptur på Ekebyhovs slott

Veronica Cornils Berg, skulptör och Ekeröbo ville göra en utställning i Ekebyhovs slotts park och galleri, då det var Ekerö Kommuns 50 års jubileum. Tillsammans med Yemisi Wilson som projektledare från Skulptörförbundet organiserades utställningen. 12 skulptörer ställde ut i parken och galleriet inomhus. Med ett bidrag från Kulturrådet samt Ekerö kommun finansierades projektet. Utställningen invigdes den 5 juni till musik både i parken samt inne i slottet. 

Medverkande konstnärer var: 

Veronica Cornils Berg, Marylyn Hamilton Gierow, Kajsa Mattas, BIP Britt-Ingrid Persson, Ingrid Rådmark, Lena Lervik Annika Heed, Johan Ström, Bo Löfgren, Mats Lodén och Yemisi Wilson. 

 

Årsmötet 2020
Årsmötet 2020
Årsmötet 2020
Årsmötet 2020

Årsmötet 2020

Årets årsmöte blev inte vad den brukar vara pga coronan. Det blev ett telefonmöte en söndagförmiddag i juli.
Ett drygt 20-tal medlemmar var med på tråden från Italien i södet till Kiruna i norr.
Eftersom alla var väl förberedda och pålästa på programmet kunde hela dagordningen klubbas igenom på under en halvtimme.
Den efterföljande buffén som var och en själva fick fixa var kanske inte överallt i samma nivå som den Joze och Kerstin brukar fixa.

3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020
3D-skanning 2020

3D-skanning 2020

Under januari har ett 10-tal av förbundets medlemmar börjat intresera sig för detta med 3D-skanning och 3D-utskrif.

Företaget Molithaeus, under ledning av Christer Lindkvist, har under januari 2020 3D-scannat ett antal konstverk. Verken är skapade av medlemmar i Skulptörförbundet
samt Konstnärernas kollektivverkstad i Farsta. 3D-scanningen har utförts i KKVs lokaler i Farsta."
 
Här följer en sammanfattning av olika steg i processen från fotografi till 3D-modell. Bild 1-5 samt 9-11 avser en skulptur av Magnus Ringborg kallad "Il Dottore". Bild 6-8 är en 3D-scan av en träskulptur, också den av Magnus Ringborg. "Il Dottore" färdigställdes även för 3D-utskrifter.
Först fotograferas föremålet ur olika vinklar. Totalt antal bilder slutade i det här fallet på 232st.
 
Bild 1. Analys och positionering av bilderna, ett sk. "Sparse cloud" skapas.
Bild 2. Generering av "Dense cloud", ett tätare moln av punkter.
Bild 3. Inzoomad närbild på ena ankeln och skon. Här syns tydligt att modellen ännu består av ett moln av punkter.
Bild 4. Här skapas triangulära ytor mellan punkterna i punktmolnet. Modellen har nu en yta.
Bild 5. Texturen/ytan skapas, På bilden syns verket med texturytan.
Bild 6. En kraftigt förenklad geometri av en träskulptur. Här syns trianglarna tydligt.
Bild 7. Här har vi samma figur med obehandlad geometri. Hög upplösning.
Bild 8. Samma gosse med förenklad geometri, men med texturen aktiverad.
Bild 9. En kraftigt decimerad geometri av "Il Dottore", med både synliga trianglar och textur.
Bild 10. Samma figur, kraftigt decimerad geometri, utan textur.
Bild 11. Återigen samma figur, kraftigt decimerad geometri, men bara med texturen synlig.
 
Kontakta gärna Christer för en förklaring av det tekniska här ovan.

 

Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019
Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019

Höstmöte i Verket i Avesta - September 2019

Ett 20-tal medlemmar hade samlats en fin höstdag vid Verket i Avesta. Alltså det gamla järnverket som nu tjänstgör som museum och konsthall.

Varför höstmötet på Verket? Jo vi (= Pontus) jobbar på att få till en utställning där och en chans att få se lokalerna. 

Efter en lunch på en närbelägen restaurang blev vi guidade genom hela anläggningen och sommarens utställningar. 
Ett 10-tal rum och vrår i en rå tuff industrimiljö. Ganska mörkt i lokalerna där konstverken och installationerna var belysta med spottar som framhävde dem. Alla hade nog tankar och funderingar på hur man bäst kunde utnyttja lokalerna och den gamla utrustningen där. 
Därefter höstmötesförhandlingarna där bla diskuterades möjligheten för en utställning i Verket. 
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019
Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019

Skulptur på Löfstad Slott - Sommaren 2019

Utställningen "Skulptur på Löfstad slott" sommaren 2019 är frukten av ett samarbete mellan Östergötlands Museum, Per Stålebro och Skulptörförbundet, Magnus Ringborg.
Det som hänt på senare år är ett allt starkare intresse för skulpturparker. Och nu finns alltså Löfstad på den här skulpturparkskartan.
 
Många har nog varit här och gått igenom det här vackra slottet och vandrat i den stämningsfulla engelska parken. Men i sommar kommer det att vara en annorlunda vandring.
I kyrksalen, en väldig kub av kalk ock kalksten, är i sommar fylld av samtida svensk skulptur. I parken och runt dammen och mellan träden kan man uppleva ytterliga skulpturer.
 
Sammanlagt är det trettiofyra verk av arton konstnärer.
Utställningen varade till den 1 september 2019 men några av verken utomhus står kvar över säsongen 2020. 

 

Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark
Stjärnholms Skulpturpark

Stjärnholms Skulpturpark

                  Skulpturfestival, Stjärnholms skulpturpark 4 maj – 28 september 2019

På initiativ av Peter Dewoon arrangerade skulpturparken sitt 20 års jubileum i samarbete med Skulptörförbundet och Oxelösunds kommun samt ett antal sponsorer.

40 verk ställdes ut i skulpturparken, i Oxelösunds centrum och inne på kommunens utställningshall Koordinaten.
Tre verk såldes till ett sammanlagt pris av 142 000 kr.

Gratis guidning hölls varje söndag under utställningsperioden. Uppskattningsvis 150 medborgare var direkt engagerade med att adoptera skulpturer och se till att de stod hela och rena under perioden. Det arrangerades dansläger tillsammans med Scenkonst Sörmland kopplat till skulpturen ”Expecting” av Yemisi Wilson. En skattjakt med bronsfigur som pris skänkt av Carl Wellander arrangerades på sociala medier under perioden. Flera skolor passade på att använda utställningen och ett omfattande integrationsarbete genomfördes. Bland annat översattes hemsidan till engelska, arabiska och tigrinja.

Hemsidan hade vid utställningens slut 11 500 sidvisningar.

Projektet hade en ursprunglig budget på 1 100 000 kr.
I brist på medel genomfördes festivalen för 450 000 kr med resultatet att inget arvode kunde betalas till projektledning, marknadsföring, installation mm.

Kulturstipendium 2019 går till Föreningen Stjärnholms skulpturpark

Som initiativtagare och huvudarrangör bakom Skulpturfestivalen i Oxelösund 2019 har föreningen genomfört en av de största kulturhändelserna i Oxelösunds historia och regionens hittills största skulpturutställning i det offentliga rummet. Skulpturfestivalen har dragit mycket positiv uppmärksamhet till Oxelösund och fått Oxelösundare att känna stolthet och engagemang.

Stort tack till våra sponsorer och speciellt till Mats Lodén för ovärderligt arbete under hela projektet.

/Projektledare Carl Wellander med styrelsen på Stjärnholms Skulpturpark

 

Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019
Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019

Konst & Tid på Kulturcentrum i Ronneby januari - mars 2019

Ca 50 av förbundets medlemmar ställde ut ett 100-tal verk under temat "Konst & Tid" på Kulturcentrum i Ronneby 26/1 till 24/3 2019.

En välbesökt och uppskattad utställning där skulptörerna tolkade temat på sina egna personliga sätt.

Förutom utställningen som arrangerades gemensamt av Skulptörförbundet, Ronneby Konstförening och Kulturcentrum (Ronneby kommun) så arrangerades en föreläsning om bronsgjutning samt en paneldebatt om offentlig konst.

 

IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi
IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi

IsSkulptur Symposium ICEHOTEL Jukkasjärvi

Skulptörförbundet skulpterar i is på Icehotel i Jukkasjärvi, Pilotsymposium juni 2018. 

 

Sju medlemmar; Magnus Ringborg, Björn Jäderås, Ziggy Berglund, Yvonne Nimar, Pontus Ersbacken, Kerstin Dahl Norén, Yemisi Wilson samt Hans Isaksson möts på Arlanda den 29 maj för att ta samma flyg till Kiruna. 

Skulptören, också medlem i SKF och anordnare. Lena Kriström mötte oss vid flygplatsen och körde oss till Icehotel. Där fick vi en teknisk introduktion och genomgång av de elektriska och manuella verktygen av Lena och Arne Berg. 

Vi fick en stuga med två sovrum att sova i två och två. Stugorna är i hotellstandard med lakan och täcken, handdukar, kylskåp, kaffe och te och det finns wifi.

Vi fick arbetskläder, byxor, jackor, kängor och handskar. 

Vi hade alla fått varsitt isblock i måttet ca 80 x 50 x 115 hög uppställda på en 30 cm hög bas av is, de stod i det öppna rummet efter isbaren i den byggnad som kallas 365 då den är öppen alla dagar om året, medan det stora ishotellet smälter framåt våren/sommaren. 

Vi gick runt och valde våra block och platser. 

Det fanns även mindre block vi kunde arbeta i. Alla hade varsin verktygslåda utrustad med olika isjärn, mejslar, motorsåg, värmepistol och förbandskit. 

Varje dag fick vi njuta av en riklig frukostbuffé, god lunch med två rätter samt buffé och en gemensam läcker middag i den vackra matsalen. Kocken har fått flera prisutnämningar. 

All personal var mycket vänliga. 

I butiken fick vi 20% personalrabatt. 

Några av oss badade bastu och tog ett dopp i 10-gradiga Torne älv.

Ett par av kvällarna umgicks vi och samtalade i Björn och Pontus stuga.

En kväll gick vi på en midnattssolpromenad med Lena upp för ett berg. Efter vandringen i terräng njöt vi av utsikten, björkte, kaffe och kakor. Sen visade hon oss Kiruna, husen som flyttats och det enorma hålet, stadshuset och en utsiktsplats. Vi kom hem halv två på morgonen och lika ljust var det än. 

En annan kväll vart vi bjudna till Lenas nybyggda ateljé. Där lärde vi känna fyra personer som har gjort rum på ishotellet, Sofi Routsalainen, Nina Hedman, Marjolein Vonk och Maurizio Perron. 

Sista kvällen åt vi middag med Yngve Bergkvist som startade ishotellet samt Lena. 

Endast tre av deltagarna hade arbetat i is förut. Alla utom en har arbetat i sten. 

Vi lärde alltså känna ett nytt material, för de flesta; en ny plats och varandra. 

Detta är en idé som Lena Kriström haft länge. Man får anse att detta var ett pilotprojekt som även ska utvärderas för att kunna forma framtida regelbundna workshops/kurs/symposium för Skulptörförbundets medlemmar att skära i is i Jukkasjärvi. 

 

Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset
Årsmöte Konstnärshuset

Årsmöte Konstnärshuset

Till Årsmöte på Konstnärshuset 21 april 2018 kom ca 50 medlemmar. Bra diskussioner och härlig stämmning!

Uppföljning i Boda 13-16 februari 2018
Uppföljning i Boda 13-16 februari 2018
Uppföljning i Boda 13-16 februari 2018
Uppföljning i Boda 13-16 februari 2018
Uppföljning i Boda 13-16 februari 2018
Uppföljning i Boda 13-16 februari 2018

Uppföljning i Boda 13-16 februari 2018

Flera av oss som var med på nybörjarkurserna 2016 och 2017 i glas på The Glass Factory i Småland har gjort en uppföljning.
I mitten av februari 2018 samlades vi i Boda. Vi fick nu mer tid med de duktiga glasblåsarna och hade själva lite mer insikt i hur det fungerar i en hytta.

Denna gång koncentrerade vi oss på blåsning, sandgjutning och fusing.

Och nu funderar vi på hur vi skall forsätta.

 

Start?18
Start?18
Start?18
Start?18
Start?18

Start?18

Skulptörförbundets StART’18 i samarbete med Sculpture networt på Orust den 28. januari 2018

Som del av årets 'celebration sculpture worldwide' samlades SF’s medlemmar i år i Orust’s konsthall i Henån. Det var ett spännande möte med intressanta förslag, inspirationer gällande skulptur & arkitektur, bl.a. att det vore intressant för förbundet att undersöka lite hur enprocentsregeln hanteras på olika ställen ute i landet.

Jag tackar alla som ställde upp för StART’18 för vårt förbund, som skickade material m.m. …  biblioteket blev nästan översvämmat. /Karl

Foto från Henån: Christine Chilcott

Foton från hela världen här: https://walls.io/start18 

 

Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017
Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017

Glas Symposium Boda Glass Factory 24-28 november 2017

24-28 november genomförde en grupp av våra medlemmar workshop där vi fick presenterat och själva provat på olika tekniker för glaskonst, blåsning, sandstöpning, formgjort glas & fusing. Stor inspiration var också den internationella vandringsutställningen "YOUNG GLASS".

Se filmen Skulptörförbundet & Boda Glas Facory.

Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017
Nordic Green Art november 2017

Nordic Green Art november 2017

 
Nordic Green Art på Orust 17-19 november 2017
För första gången träffades konstnärer och representanter från olika nordiska skulptörförbund, föreningar och institutioner.
Det som förenar oss är engagemang för skulptur och miljö.
 
Under tre dagar diskuterades situationen i Norden, samt vi jämförde förhållandet i de olika nordiska länderna. 
Grön konst, miljömedveten konst, klimataktivism eller hållbar konst kan ha flera definitioner, men en gemensam nämnare är att konsten inte nöjer sig med att skildra naturen utan fokus ligger på att bevara naturen.
 
Målet med Nordic Green Art är att skapa ett aktivt nordiskt nätverk och genom en gemensam platform underlätta konstnärernas arbete samt att skapa fler arbetsmöjligheter inom konsten med speciell fokus på natur. 
Vi önskar höja kunskapen om miljö och hur miljön påverkas av oss människor och konstnärer, och hur naturen påverkar oss.
 
Information om träffen sprids till hela Norden.
Vi kommer att dela informationen via hemsidor och nyhetsbrev.
Vi önskar nå alla som är intresserade av ekologiskt hållbara lösningar, av miljömedveten konst och samhällskritik.
Allt kan användas som material för att skapa konst, vår fokus ligger på miljömedvetna val av material, energi och arbets- och förhållningssätt.
 
Många som jobbar med miljökonst jobbar ofta i samarbete med andra, eftersom flera gör det lättare att påverka beslutsfattare. 
Inom kort kommer vi att öppna en hemsida med mer info som hjälper konstnärer att få information om evenemang, seminarier och utställningar med fokus på grön konst över hela Norden, från Island över Färöarna, till Norge, Sverige, Danmark och Finland. 
Och från och med 2018 planerar vi också att involvera Grönland.
 
Allt fler känner ett ökat engagemang för miljöfrågor. 
Många säger att de kan tänka sig att ändra sin förbrukning och sitt beteende för att förbättra miljön och vi kan med små förändringar i vår vardag påverka och väcka intresset hos betydligt fler. 
Ju fler människor som känner till nya metoder, modeller och idéer, desto bättre blir deras egna idéer!
 
 
Utomhusbilder
Konferensdeltagarna besöker skulpturparken Pilane på Tjörn och diskuterar framför Plensa’s verk balansen mellan skulptur och miljön där den befinner sig i, tänkt i termer som size and impact. Det hela i oväntat fint höstväder.

 

Höstmöte - Stjärnholms Slott, Stiftsgården Stjärnholm, Oxelösund okt 2017
Höstmöte - Stjärnholms Slott, Stiftsgården Stjärnholm, Oxelösund okt 2017
Höstmöte - Stjärnholms Slott, Stiftsgården Stjärnholm, Oxelösund okt 2017
Höstmöte - Stjärnholms Slott, Stiftsgården Stjärnholm, Oxelösund okt 2017
Höstmöte - Stjärnholms Slott, Stiftsgården Stjärnholm, Oxelösund okt 2017
Höstmöte - Stjärnholms Slott, Stiftsgården Stjärnholm, Oxelösund okt 2017

Höstmöte - Stjärnholms Slott, Stiftsgården Stjärnholm, Oxelösund okt 2017

Under Höstmöte tittade vi på Slottsparken på Stjärnholm Slott och Oxelösund centrum där Skulptörförbundet planerar utställning vår & sommar 2019. Vi var ca 30 medlemmar gott representerat från hela landet. 

Slideshow som visar aktuella områden för utställningen.

 

Projektledarkurs maj 2017
Projektledarkurs maj 2017

Projektledarkurs maj 2017

Ett par soliga dager i maj låste vi in oss i en mörklagd lokal hos Medborgarskolan i Växjö och hade en en kurs i projektledning.
Det var Monica, Peter, Veronica, Birgitta och Edita som under ledning av Björn pluggade Excel samt tips och råd för projektledning första dagen.
Andra dagen dagen ägnades helt åt ett praktikfall där vi simulerade en skulpturutställning i Norrköping.


 

 

Sculpture Network's brunch i Strömstad 2017
Sculpture Network's brunch i Strömstad 2017
Sculpture Network's brunch i Strömstad 2017
Sculpture Network's brunch i Strömstad 2017
Sculpture Network's brunch i Strömstad 2017

Sculpture Network's brunch i Strömstad 2017

Ett 10-tal av Skulptörförbundets medlemmar bevistade Sculpture Network´s brunch på Lokstallet i Strömstad den 29:e januari 2017.
Brunchen är en av många skulpturevenemang som sker samtidigt (samma dag och tid) i hela Europa.

I Strömstad var det Karl och Christine Chilcott som stod för arrangemanget. De höll också i temat för dagen med en föreläsning och en paneldiskussion om vad man får och inte får göra i det offentliga rummet i konstens namn.

Samtidigt en utställning med Karls installationer i naturen fotade av Christine.
Christine hade även fixat en god och värmande soppa i det inte alltför varma Lokstallet.

Förutom Skulptörförbundet så var representanter för vår systerorganisation Norske Billedhuggarfoereningen på plats. Och Bengt Gudbrandr Alaborg läste dikten "Steinen" ur sin diktsamling "Dimensjoner".

 

Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016
Glassymposium i Boda november 2016

Glassymposium i Boda november 2016

En intensiv vecka på The Glass Factory i Boda är över. Under ledning av Maja Heuer med personal har vi fått en duvning i glasets mysterium. En vecka som gav blodad tand och en fortsättning har redan diskuterats.

Vi började på fredagen med en genomgång av glasets och platsens historia och en föreläsning av Amy och Niels Ole Frandsen som jobbar som som proffisionella glasskulptörer. Vidare kollade vi in vilka tekniker som var möjliga och hade enskilda samtal där vi kunde diskutera våra egna idéer och önskningar.

Under helgen förberedde vi oss i Björn Jäderås gjuteri då vi skissade, byggde modeller och formar mm.

Men på måndagen och 3 dagar framåt började allvaret i hyttan. Med hjälp av proffsen Björn Friborg, Tillie Burden och Anders Wennerhag fick vi enskilt hjälp med friblåsning av våra idéer samtidigt som övriga gjorde sandformar, fusing eller jobbande med andra tekniker.

Ett stort tack till alla på The Glass Factory.

 

Film från Skulptörförbundets Jubileumsutställningar- Skulptörförbundet 40 år

Under jubileumsåret 2015 anordnades 14 stycken jubileumsutställningar runt om i landet och i Finland.

Se filmen där utställningarna presenteras, events och utställmingar - Skulptörförbundet 40 årSammanställd av Francoise Ribeyrolles-Marcus. 

Skulptörer som deltog i respektive utställningar:

 

Ishotellet i Jukkasjärvi

Lena Kriström, Nina Hedman

 

Stocksundstorps gård / Solna

Richard Brixell, Lisbet Sand, Torgny Larsson, Mikael Fare, Atis Zarins, Carinne Löfgren-Williams

 

Galleri Öijan / Landsort, Nynäshamn

Lena Lervik, Thomas Qvarsebo

 

Jakosbsbergs konsthall/ Järfälla

Hanna Beling, Henjasaj N Koda, Mats Olofgörs, Hans Peterson, Gunilla Poignant, Françoise Ribeyrolles-Marcus, Åsa Wrange-Tolander

 

Görvälns Slottspark / Järfälla

Marylyn Gierow, Ulf Lorensson, Kajsa Mattas, Birgitta Muhr, Thomas Qvarsebo, Edita Rydhag, Irene Vestman, Amali Årsfelt

 

Ängelsbergs Skulpturpark / Ängelsberg

Jim Axén, Ingrid Enarsson, Hans Fredholm, Pia Hedström, Dina Hviid, Backa Carin Ivarsdotter, Björn Jäderås, Henjasaj N Koda, Hiroshi Koyama, Rune Rydelius, Edita Rydhag, Joze Strazar

 

Marsvinsholms Skulpturpark, Ystad

Veronica Cornils-Berg, Uwe Kersten, Ulla Viotti, Ulf Johnsson, Magnus Ringborg, Lore Nynnell, Lena Lervik, Kerstin Merlin Eriksdotter, Kerstin Ahlgren, Joze Strazar, Johnny Martinsson, Ingrid Enarsson, Hiroshi Koyama, Hans Fredholm, Gunilla Bergström, Gea Sibola Hansen, Eva Sjöberg, Emir Krajisnik, Dina Hviid, Annika Löb-Mossberg, Alexius Huber, Björn Jäderås, Karin Ward, Olle Magnusson, Peter Mandl, Richard Brixel, Stefano Beccari, Thomas Qvarsebo

 

Burgsvik/ Gotland

Stina Lindholm, Hans Peterson, Mats Olofgörs,  Helena Andreeff, Staffan Laurin, Sanny Laurin, Amalia Årfelt, Ulf Lorensson, Elsie Dahlberg, Birgitta Muhr

 

Konstnärshuset / Stockholm

Ann Ahlbom Sundqvist, Kerstin Ahlgren, Cheryl Akner-Koler, Ragnhild Alexandersson, Majalisa Alexanderson, Helena Andreeff, Lucas Arons, Jim Axén, Stefano Beccari, Hanna Beling, Gunilla Bergström, Kersti Biuw, Leif Bolter, Gunnel Boman, Marie Bondeson, Rose Britten-Austin, Richard Brixel, Ann Carlsson Korneev, Karl Chilcott, Veronica Cornil-Berg, Kerstin Dahl-Norén, Peter Dewon, Ingrid Enarsson, Naomi Engström, Lotta Enocsson, Pontus Ersbacken, Dasha Esselius, Mikael Fare, Hans Fredholm, Jakob Fågelqvist, Marylyn Gierow, Marianne Hall, Nina Hedman, Pia Hedström, Barbro Hedström, Annika Heed, Alexius Huber, Lars Hultgren, Dina Hviid, Kristina Häll, Backa Carin Ivarsdotter, Leif Jacobsson, Christer Jansson, Bitte Jonason-Åkerlund, Björn Jäderås, Hermine Keller, Kerstin Knutsson, Hiroshi Koyama, Sanny Laurin, Renée Lord, Ulf Lorensson, Bo Löfgren, Carinne Löfgren-Williams, Anna Löwdin, Mia Mabrouk, Olle Magnusson, Christina Monti, Yvonne Nimar, Lore Nynnel, Inga Palmér, Ingela Palmertz, Christian Partos, Sergio Perea Jerez, Britt-Ingrid Persson, Lotte Pile, Gunilla Poignant, Françoise Ribeyrolles-Marcus, Magnus Ringborg, Sarah Rowland, Christina Rundqvist-Andersson, Edita, Rydhag, Ingrid Rådmark, Lisbet Sand, Inger Sannes, Gea

Sibola-Hansen, Elisabeth Sivard, Maud Spangenberg, Birgitta Stenberg, Agneta Stening, Kicki Stenström, Johan Ström, Katarina Sundkvist-Zohari, Istvan Varga, Ulla Viotti, Jukka Värelä, Karin Ward, Sofie Weibull, Lars Widenfalck, Yemisi Wilson, Atis Zarins, Hans Åkerlund, Amalia Årfelt, Charlotte Öberg-Bakos 

 

Ekebyslott / Stockholm

Anika Heed,  Edita Rydhag,  Johan Ström, Sara Rowland, Marylyn  Gierow,Kajsa Matta, Bo Lövgren, Joze Strazar, Gunnel Boman, Birgitta Wennerling, Staffan Laurin, Helen Andreeff, Dina Hviid, Kerstin Häll, Yvonne Nimar, Charlotte Öberg-Bakos, Veronica Cornills-Berg

 

Hanaholm/Esbo / Finland

Utomhus: Olle magnusson, Marie Bondeson

Inomhus: Backa Carin Ivarsdotter, Kicki Stenström, Harry Modin,

 

Finlandsinstitutet, Stockholm

Sarah Rowland, Irene Vestman, Kajsa Mattas

 

Ronneby Konsthall / Ronneby

Pia Hedström, Magnus Ringborg, Noomi Engström, Joze Strazar, Ragnhild Alexandersson, Dina Hviid, Alexius Huber, Monica Funck, Åsa Wrange-Tolander, Yvonne Nimar, Yemisi Wilson, Ulla Viotti, Thina Segerström, Rose Britten-Austin, Richard Brixel, Olle Brandqvist, Monica Eliasson, Maud Spangenberg, Mats Eriksson, Marianne Hall, Lotte Forsfält, Lotta Enocsson,

Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016
Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016

Konst och Ekologi i Lokstallet i Strömstad 2016

Idéen till utställningen Konst & Ekologi växte fram i samband med 40 års jubileet av det svenska Skulptörförbundet år 2015.
Den skulle genomföras för ett år sedan i Konsthallen Lokstallet i Strömstad.
P.g.a. stora översvämningar - som också drabbade Konsthallen - blev den inställd.
Ett faktum som bara bekräftar tematet. Med generöst stöd av Strömstads Kommun och Lokstallet genomfördes denna utställningen i ett samarbete med den Norske Billedhoggerforeningen.
16 norska och 10 svenska skulptörer förenades med fokus på Konst & Ekologi.
Med olika material, uttryck, tekniker och subjektiva tolkningar presenterade varje konstnär sitt eget förhållningssätt gentemot naturen.
Med detta ville utställningen initialisera en diskussion om konstnärens roll & ansvar inför dagens stora utmaningar.
Utställningsidéen bygger på Arne Naes´ djupt ekologiska tankar såsom på Herman de Vries.
Sanningen är för honom inte en logisk eller vetenskaplig fråga, utan konsten har uppgiften att visa vad som är sanningen & skönheten av realiteten.
Glädjande nog så ledde utställningen till inköp och möjligtvis också uppdrag för utställare.

Foto: Christine Chilcott 

Se filmen: https://youtu.be/uZvd1v-CHms
 

Kulturcentrum i Ronneby november 2015 till januari 2016
Kulturcentrum i Ronneby november 2015 till januari 2016
Kulturcentrum i Ronneby november 2015 till januari 2016
Kulturcentrum i Ronneby november 2015 till januari 2016
Kulturcentrum i Ronneby november 2015 till januari 2016
Kulturcentrum i Ronneby november 2015 till januari 2016

Kulturcentrum i Ronneby november 2015 till januari 2016

Jubileumsårets sista utställning var i Kulturcentrum i Ronneby med vernissage den 21 november och varade ända in i början av 2016.
Utställningen arrangerades i samarbete med Ronneby kommun/Kulturcentrum och Ronneby konstförening.

Jubileumsårets näst största (efter Konstnärshuset i Stockholm) och lockade ca 50 av Skulptörförbundets medlemmar.
Förutom själva utställningen var det några föreläsningar där medlemmar berättade om sin verksamhet och sina verk.

Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015
Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015
Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015
Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015
Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015
Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015
Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015
Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015

Finland, Espo, Hanaholmen, 26 augusti ? 18 oktober 2015

Finnkampen på Hanaholmen

Det svenskfinska kulturcentret Hanaholmen/Hanasaari i Esbo strax utanför  Helsingfors centrum är från slutet av augusti till 18 oktober 2015  plats för en gemensam jubileumsutställning med de svenska (40 år) och finska (105 år) skulptörförbunden. Att utställningen fått namnet ”Finland - Sverige 5-5” skulle kunna antyda att matchen var uppgjord i förhand, men det kan avfärdas som ont förtal. 5 finska och 5 svenska skulptörer ställde ut i kulturcentrets ”Galleri Tove” och med Land Art längs Hanaholmens skärgårdsstränder.

Inte minst Land Art - installationerna bjöds på motstånd som blev till något helt annat än läggmatcher. Hemmaplans laguppställning skulle nu fås att fungera på neutral bana (strandskogen) med hänsyn till varierande havsnivåer, vindriktningar, vindstyrkor, nederbörd och publikens redan uppskattade utsikter över skärgårdslandskapet. Hur vi lyckades i den matchen står nog inte klart förrän framåt mitten av oktober, men redan vernissagedagen bjöd på vindbyar som tvingade till reparationer och förstärkningar.

Inne i Galleri Tove (Tove Jansson) var det samtidigt lä och engagerade samtal mellan svenska och finska skulptörkollegor, inget var avgjort på förhand, men Finland ”lurade (närapå) skjortan av oss” med några påstådda spånskivor.

Utespelarna fick vid vernissagen med sig publiken på ”Vågen” utmed Finska vikens strand. En laguppställning med obestämbara relationer till mumin, yellow submarines och olika finska universum ställdes mot en färgstark, bland annat blågul laguppställning med stenhård backlinje. Någon domare dök aldrig upp, men det slutade nog faktiskt i oavgjort!

Kryptiskt?  Eller hur …

Tack till Susanne Procope-Ilmonen, Hanaholmen och Sarah Rowland/Agneta Stening, Svenska Skulptörförbundet.

Olle Magnusson / text

Olle Magnusson/Eva Perbrand Magnusson / foto

Deltagande konstnärer: Backa Carin Ivarsdotter, Kicki Stenström, Marie Bondeson, Olle Magnusson, Harry Modin, Finska konstnärer: Eeva Kaisa & Timo Berry, Heini Nieminen & Sandra Nyberg, Pasi Mälkiä, Anni Laakso, Antti Oikarinen

Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015
Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015

Jubileumsutställningen BERÖRA på Konstnärshuset 2015

Skulptörförbundets Jubileumsutställning BERÖRA på Konstnärshuset i perioden 10 juli till 14 augusti fick många besökande. Under dagarna 11-14 augusti kom över 600 personer i olika åldrar till utställningen, performansen TALAMUS, dans- och musik performansen ATOM, utdelning av årets Sergelstipendium samt föreläsning om TAKTILA (intelligenta händer). I denna period ingick vi som en del av Stockholm Kulturfestival. Se artikel i Dagens Nyheter; http://blogg.dn.se/epstein/2015/08/14/dansen-pa-norrmalmstorg/

#skulptorforbundet40ar

Utställning i Marsvinsholm i Ystad sommaren 2015
Utställning i Marsvinsholm i Ystad sommaren 2015

Utställning i Marsvinsholm i Ystad sommaren 2015

Sommarens Skulpturpark i Marsvinsholm under ledning av Klas Sundkvist lockade många besökare.

35 av förbundets medlemmar deltog i utställningen som en del i jubileumsåret 2015.

Skulptörförbundet firar 40 år i Skulpturparken Ängelsberg 2015
Skulptörförbundet firar 40 år i Skulpturparken Ängelsberg 2015
Skulptörförbundet firar 40 år i Skulpturparken Ängelsberg 2015
Skulptörförbundet firar 40 år i Skulpturparken Ängelsberg 2015
Skulptörförbundet firar 40 år i Skulpturparken Ängelsberg 2015
Skulptörförbundet firar 40 år i Skulpturparken Ängelsberg 2015

Skulptörförbundet firar 40 år i Skulpturparken Ängelsberg 2015

Vernissagen blev en våt tillställning. Lördagen den 30 maj 2015 öste regnet ner men ett 30-tal tappra ställde ändå upp.
Detta regn i kontrast till förra årets torka och storbrand som bara var ett par hundra meter från samhället. Följaktligen kallades utställningen "Efter Kaos".

Ordförande i Engelsbergs Konstgille, Christina Johannesson invigde, Edita Rydhag och Joze Strazar berättade om Skulptörförbundets 40-åriga historia.

Traditionellt var verken täckta med rött tyg och vid avtäckningen berättade skulptörerna lite om sina verk.
Utställningen varade till den 27 september

Foton: Yvonne Bergqvist, Björn Jäderås och Mats Källskog.

#skulptorforbundet40ar

Skulptörförbundet 40 år - bilder från invigningen Görvälns slottspark 2015
Skulptörförbundet 40 år - bilder från invigningen Görvälns slottspark 2015
Skulptörförbundet 40 år - bilder från invigningen Görvälns slottspark 2015
Skulptörförbundet 40 år - bilder från invigningen Görvälns slottspark 2015
Skulptörförbundet 40 år - bilder från invigningen Görvälns slottspark 2015
Skulptörförbundet 40 år - bilder från invigningen Görvälns slottspark 2015

Skulptörförbundet 40 år - bilder från invigningen Görvälns slottspark 2015

Lördag 23 maj invigde Mika Metso ordförande i Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden,  Mikael Falk Konstansvarig kultursekreterare i Järfälla Kultur och Johan Ström, Skulptörförbundets ordförande, utställningen i Görvälns slottspark. Utställningen forsätter till 13 september.

I Görvälns slottspark visas verk av åtta medlemmar från Skulptörförbundet. Deltagande konstnärer: Marylyn Gierow, Ulf Lorensson, Kajsa Mattas, Birgitta Muhr, Thomas Qvarsebo, Edita Rydhag, Irene Vestman och Amalia Årfelt.

Foto, Francoise Ribeyrolles-Marcus och Birgitta Muhr

#skulptorforbundet40ar

Skulptörförbundet på Kistamässan 2009
Skulptörförbundet på Kistamässan 2009
Skulptörförbundet på Kistamässan 2009
Skulptörförbundet på Kistamässan 2009
Skulptörförbundet på Kistamässan 2009

Skulptörförbundet på Kistamässan 2009

Hösten 2009 deltog Skulptörförbundet med en gemensam utställning på Konstnärernas Höstsalong  i Kista.

I entrén in till själva mässan hade man, på en relativt liten yta, byggt en luftig och fin utställning som gav en bred representation av förbundets medlemmar med många skilda uttryck och tekniker. Ett trettiotal skulptörer deltog och  förmedlade tillsammans   ett fint första intryck  till besökarna på väg in till de deltagande konstnärerna i sina montrar.

Presentationen gav mersmak och väckte förhoppningar  om framtida deltagande av Skulptörförbundet, vilket också skulle innebära  PR för förbundet, lyfta fram skulpturen som konstform och skapa jämvikt i utställningsutbudet då ofta måleri överväger vid mässor av det här slaget.

Skulptur 2007 på Konstnärshuset
Skulptur 2007 på Konstnärshuset
Skulptur 2007 på Konstnärshuset
Skulptur 2007 på Konstnärshuset

Skulptur 2007 på Konstnärshuset

Projektet Skulptur 2007 på Konstnärshuset blev en stor succé!
120 medlemmar ur Skulptörförbundet, konstnärer från hela landet, presenterade 267 verk av olika material och former i tre etager. Sommarutställningen öppnade det unika gamla huset för en bred allmänhet under tiden 4 juli – 19 augusti; många besökare hittade till Konstnärshuset för första gången. Vi tog även kontakt med företag runt Norrmalmstorg och visade skulptur i flera av skyltfönstren under perioden. Vårt vernissagekort/flyer lades ut på Kulturhuset, Sverigehuset, hotell och andra publika platser och bidrog till publiktillströmningen.

Vi deltog också i Stockholms Kulturfestival med ett särskilt program både i Konstnärshuset och på Norrmalmstorg. Där erbjöd vi bl a föredrag, isskulptur, dans, catwalk och eldperformance. Workshopen för barn och ungdomar, som innehöll guidning av huset och konsten samt eget skapande i verkstaden, var mycket populära. Vi fick mycket publicitet genom festivalens kanaler såväl som i TV, radio och press.

Utställningen genomfördes tack vare Skulptörförbundets medlemmars engagerade arbete.

Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004
Artfair Lervägg 2004

Artfair Lervägg 2004

Skulptörförbundet hade en monter på Artfair 2004. En underbar upplevelse som alla blev tagna av, Skulptörförbundets medlemmar likväl som alla som kom till vår monter. Det var en handfull andra montrar som lockade med "publikmedverkan" men de hade "trösklar" av olika slag innan publiken hajade vad de ville, vår vägg behövde inga manualer! Man kunde se och jobba direkt, i klassen "interaktion med publiken" tog vi första pris!!!
GRATTIS SKULPTÖRFÖRBUNDET!!.

Mäklarfirman på Konstmässan 2003
Mäklarfirman på Konstmässan 2003

Mäklarfirman på Konstmässan 2003

Skulptörförbundet deltog på konstmässan 2003.

Vi gjorde det i form av ett evenemang och uppträdde som en mäklarfirma för att på så sätt visa upp olika riktningar inom förbundet. Vi sysslade inte med försäljning utan hänvisade till hemsidan. Medlemmarna och förbundet fick härigenom möjlighet att visa upp sig. Vi lånade mäklarnas språk och uttryckssätt och skulpturerna blev beskrivna i lite målande och humoristiska termer.

Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002
Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002

Lerprojekt 'Lera på hög' Mariefred 2002

Skulptörförbundet sponsrades med 20 kubikmeter lera. Högen placerades i ladan vid Grafikens Hus i Mariefred. Leran var från trakten, som är gammal tegelbruksbygd. Platsen med sina lertäkter och rika historia inbjöd till ett möte under en begränsad tidsperiod. Skulptörerna fick möjlighet att arbeta på plats 1-4 veckor.

Konstpubliken kunde följa arbetsprocessen med lera från vått till torrt.

Projektet vände sig även till barn och andra hågade.

Vinterviken 2000
Vinterviken 2000
Vinterviken 2000
Vinterviken 2000
Vinterviken 2000
Vinterviken 2000
Vinterviken 2000
Vinterviken 2000
Vinterviken 2000

Vinterviken 2000

Skulptur 2000, en stor samlingsutställning under sommaren 2000 i Vinterviken söder om Stockholm.

Skulptörförbundets i Linköping 1977

Tidningsartikel från Skulptörförbundets utställning i Linköping 1977

Läs som PDF

Skulptörförbundets utställning i Kalmar 1976

Tidningsartikel från Skulptörförbundets utställning i Kalmar 1976

Läs som PDF

Smålands konstarkiv i Jönköping 1976

Tidningsartikel från Skulptörförbundets utställning på Smålands konstarkiv i Jönköping 1976

Läs som PDF

Stockholm Södermalmstorg 1975

Skulptörförbundet Södermalmstorg 1975Tidningsartikel från Skulptörförbundets första utställning på Mälargalleriet vid Södermalmstorg i Stockholm 1976

Länk till PDF