Sergelstipendiet

Skulptörförbundet har med stöd från Kulturbryggan / Arthur Hultlings försorg sedan 2007 årligen delat ut ett konstnärsstipendium på 20 000 kronor. Stipendiet garanteras ekonomiskt genom sponsorer som M-Magasin Bonniers Tidsskrifter och Landsortstrafiken AB.

Stipendiet ges till en i Sverige yrkesverksam skulptör 50+,  men är inte knutet till medlemskap i Skulptörförbundet.

Tidigare stipendiater redovisas här nedan. 2016 års stipendiat presenterades i Konstnärshuset i Stockholm i oktober i samband med höstmöte i Skulptörförbundet.

Lasse Widenfalk - Sergelstipendiat 2016

(Foto: Yemisi Wilson)

Juryns motivering:

För hans poetiska uttryck i skulpturerna med allt från arkaisk inspirastion till konceptuella installationer.

En själslig arkeologi med materialets möjligheter i intressanta och nydanande utställningsformer.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lars_Widenfalk
http://www.widenfalk.com

 

Ole Drebold - Sergelstipendiat 2015

(Foto: Inger Sannes)

Juryns motivering:

Med stor skicklighet rör sig Ole Drebold mellan
det grafiska snittet och det skulpturala uttrycket
där det tredimensionella speglas i det tvådimensionella.
Med stort engagemang arbetar Ole också
i det offentliga rummet där materialskicklighet
och format hanteras med samma hängivenhet

Nynäshamnsposten om prisutdelningen på Konstnärshuset 14 augusti; http://nynashamnsposten.se/nyheter/nyheter/1.3108804-ole-drebold-arades-med-utmarkelse

 

Berit Lindfeldt - Sergelstipendiat 2014

Berit Lindfeldt tar emot Sergelstipendiet 2014

Skulptörförbundets Sergelstipendiat 2014 blev Berit Lindfeldt

Juryns motivering:


Uttrycket är lekfullt och experimentiellt, på
samma gång poetiskt och berättande. Med stillsamt
allvar och tyng förvandlar Berit Lindfeldt
skickligt vardagliga ting till  
skulptural poesi där valet av material
fungerar som diktarens ord.

 

Stipendie-jury för 2014: Kerstin Dahl-Norén, Kicki Bergqvist-Selder & Mikael Fare.

 

Marianne Hall - Sergelstipendiat 2013

Sergelstipendiet 2013 utdelades i år till Marianne Hall den 16 November 2013.

Bild: Skulptör Marianne Hall flankerad av jurymedlem Françoise Ribeyrolles- Marcus (h) och Skulptörförbundets ordförande Lukas Arons (v)

Juryens motivering:

För skulptural gestaltning där livets skörhet och sårbarhet skildras ömsint och uttrycksfullt. Med stor materialkännedom visar hon på lerans möjligheter till det mest subtila skapande. Med stark integritet förvaltar Marianne Hall en uråldrig skulpturtradition där det monumentala kan rymmas i en hand.

Stipendie-jury för 2013: Lena Lervik, Ragnhild Alexandersson, Francoise Ribeyrolles-Marcus.

http://www.skulptorforbundet.se/medlemmar/marianne-hall

 

 

Sergelstipendiat 2012   Françoise Ribeyrolles - Marcus

Francoise Ribeyrolles-Marcus årets sergelstipendiat 2012
Françoise Ribeyrolles-Marcus efter utdelningen av Skulptörförbundets Sergelstipendium. Är hon död? Berusad? Nej, hon är helt enkelt i sjunde himlen ...men som ni ser behåller hon jordkontakt!
(foto: Simon Häggblom)

Årets Sergelstipendiat 2012 blev Francoise Ribeyrolles-Marcus.

Juryns formulering:

I Francoise arbete möter det stränga och analytiska den nordiska skogstjärnens magi. Naturen och tanken har gett oväntade lösningar i mötet med så skilda material som sten, vatten och  ljus. Man förnimmer livets puls i den uppriktiga klara formen.

 

Lena Lervik Stipendiat 2011

 

Sergelstipendiat 2011 Lena Lervik

Juryns formulering:

Lena!
Du är vald till 2011års Sergelstipendiat! - för det sätt du håller myterna och språket/formen levande.
Du väver samman det sakrala och det profana med en abstrakt och tidlös symbolik och med figurationen som uttrycksmedel når du ut i vida kretsar - du berör och utmanar. Omfattningen av din gärning stod klar på din retrospektiva utställning på Edsviks konsthall 2007. Den gav publikrekord med 10.000 besökare.

Det är en glädje att överräcka Sergelstipendiet till en kollega, en mycket fin skulptör, som gjort så mycket för vår kår!

 

Christian Partos


Sergelstipendiat 2010 Christian Partos

Christian Partos är född 1958 och har utbildats på Konstfackskolans skulpturlinje i Stockholm. Hans verk finns representerade bl a hos Statens Konstråd, Stockholms Läns landsting samt ett flertal kommuner och landsting i övriga landet samt i privata samlingar.

Christian Partos objekt och installationer är ofta storslagna, obegripligt tekniska och teatrala men även humoristiska. I dem finns alltid en poetiskt, sakralt återhållen skönhet som tycks spränga fysikens rum och vanans begrepp.

Juryns motivering lyder – Christian Partos tilldelas 2010 års stipendium för sin förmåga att lyfta fram poesi och skönhet i skulpturala installationer och objekt, där avancerad teknik används på ett konstnärligt suveränt sätt.

http://www.partos.se

 

Kajsa Mattas får Skulptörförbundets Sergelstipendium 2009


Kajsa Mattas, Skulptörförbundets Sergelstipendiat 2009

Foto: Carina Wallert

På bilden från vänster till höger: Bitte Jonason Åkerlund underhöll med dragspel och visor om konstnärslivets besvärligheter, stipendiaten Kajsa Mattas, Skulptörförbundets ordförande Karin Lind som höll tal, skulptören Torgny Larsson och inititativtagaren Arthur Hultling. I bakgrunden syns också Kajsa Mattas skulptur "Christophoros" (betyder Kristusbäraren eller Kristoffer). Bilden är tagen vid Sergelstipendiets utdelning 11 juni vid Kajsa Mattas skulptur på Cityterminalen.

Juryns motivering är: "Kajsa Mattas är en konstnär som med stor konsekvens och små medel ger sina  skulpturer en förbindelse mellan den inre och yttre verkligheten.
Kajsa får ytan att leva. Där finns stillheten som om den vore slipad av havet under lång tid, men också  en yta så full av känslor, som om den ville sprängas inifrån.
"


Roland Haeberlein, 2008 års sergelstipendiat, vid stipendieutdelningen i parken i Mosebacketerrassens förlängning, vid skulpturen "Skitstöveln".

2008 års stipendiat blev Roland Haeberlein

(Foto: Francoise Ribeyrolles-Marcus)

Stipendiet delades ut den 20:de september 2008 med motiveringen:
"Många anser att ordningen och åter ordningen är lösningen på många problem. Mot detta har Roland fört en kamp genom att i sitt konstnärskap konsekvent bejaka oordningen och oordningen."


 

Beth Laurin emottager 2007 års Sergelstipendium

2007 års stipendiat blev Beth Laurin

(Foto: Jesper Karlström)

På bilden: Förbundets ordförande Mats Olofgörs, Beth Laurin och Arthur Hultling.

Stipendiet delades ut den 19 augusti 2007 med motiveringen:
Vi i stipendiegruppen finner en röd tråd mellan skulpturen Del 1 som visades på Nybroplan 1972 – och som i folkmun döptes till "korven" – och 2006 års "Cylindrar". Ett 34-årigt konstnärsskap där Beth Laurin – still going strong – visar sig vara en experimentell och kraftfull gestaltande skulptör.

Bild på M/S Stångskär av Tore Jacobsson

Landsortstrafiken AB

Sergelstipendiets sponsor 2015

Landsortstrafikens M/s Stångskär på väg till Öja/Landsort med besökare till skulpturutställning bl.a., mitt i vinden bland dofterna.

Landsortstrafiken är öns egna trygga båtmän som utöver ansvaret för reguljärtrafik året runt mellan Öja/Landsort, Krokskär och Ankarudden  i Waxholmsbolagets regi, även erbjuder andra uppdrag som charterturer till andra platser. 

Telefon  08-52034150, 0733-80 86 40

www.landsort.com