Två myror - Torgny Larsson

Två myror Två myror Två myror Två myror Två myror Två myror Två myror

Titel Två myror
Material gjutbrons, smidesbrons, plasmasprutad brons på rostfritt stål och diabas
Dimensioner längd 9 m bredd 2,5m höjd 12m
Konstnär/er Torgny Larsson

KommunStockholm
AdressBirger Jarlsgatan 64 (hörnet Birger Jarlsgatan/ Rådmansgatan)
PlatsStockholm
Invigningsdatum2014-05-04

Länkhttps://www.youtube.com/watch?v=Npqlx7y4nH4&feature=youtu.beWallenstams logga är en myra. Ur Ordspråksboken 6:6 " Gå bort till myran, du late, se hur hon gör och bli vis"
Företagets historia är att Lennart Wallenstam startade företaget 1944 och efter honom tog sonen Hans Wallenstam över som VD. På något sätt tänkte jag från början att gestalta far och son som samarbetar. Under arbetet lärde jag mig att arbetsmyror är sterila honor vilket, om man så vill, ger en ny berättelse.
Jag ville inte bara ta ut företagsloggan till en tredimensionellt gestaltad liten berättelse utan även dra upp myrornas värld till den mänskliga skalan och föra gestaltningen, till forskarvärldens noggranna studier av den röda skogsmyran, Formica rufa.
I förordet till boken"Myrornas liv" som publicerades 1910 skrev författaren Gottfrid Adlerz ungefär "Många fantasifulla berättelser kan skrivas om myror men ingen är lika fantastisk som det verkliga studiet av myrornas liv".
En Formica rufa är ungefär 9mm lång och en vuxen människa är ca: 1800mm, det ger delningstalet 200, skulpturen är således en förstoring på 200ggr från myrans skala till människans.

När de gröna bronsbarren restes den 27 november 2013 cyklade jag på hemvägen förbi både Karl den XII:e, Gustav den III:e och Karl den XIV Johan. Då slog det mig att det dessutom är en speciell utmaning med en 12m hög skulptur i brons, i Stockholms innerstad, eftersom de allra flesta på den höjden och i det materialet handlar om kungar och envälde, på något sätt motsatsen till vad den här skulpturen handlar om.

Bild 3 är tagen av Perry Stein
Bild 4,5 och 6 är tagna av Eduardo Hornos